Ciasto francuskie i tani farsz zamieniam w chrupiącą przekąskę. Wystarczy pół godziny
Jeśli macie ochotę na wytrawną przekąskę, możecie ją przygotować z ciasta francuskiego. Gdy użyjecie gotowego, nie będzie przy niej dużo pracy. Ja robię wszystko w 15 minut, a potem na 15 minut wstawiam do piekarnika. Tyle czasu znajdę zawsze, a wszyscy są zadowoleni.
Jak przygotować szpinak na farsz?
O tej porze roku farsz do tego typu przekąsek robię ze świeżego szpinaku. Najpierw go płuczę, a potem siekam i przesmażam na maśle. Gdy odparuje płyn, dodaję trochę czosnku, śmietany i przypraw i całość jeszcze chwilę duszę. Po przestudzeniu farsz jest gotowy do użycia.
Jeśli jednak nie macie pod ręką świeżego szpinaku, możecie wykorzystać mrożony w liściach lub siekany. Ten drugi łatwiej będzie rozprowadzić równomiernie na cieście. Rozmroźcie go na patelni, a po odparowaniu nadmiaru wody, przesmażcie z czosnkiem i podduście z odrobiną śmietany. Dzięki niej nadzienie będzie kremowe i smarowne.
Jak zrobić efektowną przekąskę z ciasta francuskiego?
Wytrawna przekąska z ciasta francuskiego i szpinaku może przybrać różne formy. Ja jednak zdecydowałam się na bardzo efektowną, bo akurat miałam dwa arkusze ciasta. Z każdego wykroiłam takiej samej wielkości koło. Jeden krążek ciasta posmarowałam farszem, przykryłam drugim, nacięłam wokół i skręciłam paski ciasta wokół własnej osi. Otrzymałam słoneczko, które kusiło dosłownie każdego, by podejść i odłamać sobie kawałek.
Przepis: Słoneczko ze szpinakiem
Wytrawna przekąska z ciasta francuskiego i szpinaku
- Kategoria
 - Przekąska
 - Rodzaj kuchni
 - europejska
 - Czas przygotowania
 - 15 min.
 - Czas gotowania
 - 15 min.
 - Liczba porcji
 - 16
 - Liczba kalorii
 - 170 w każdej porcji
 
Składniki
- 2 arkusze ciasta francuskiego po 275 g
 - 400 g świeżego szpinaku
 - 1 łyżka masła
 - 2 ząbki czosnku
 - 1-2 łyżki gęstej śmietany
 - sól, pieprz
 - 1 jajko
 - sezam do posypania
 
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuSzpinak opłucz, osusz, posiekaj. Przesmaż go na maśle, by stracił elastyczność, odparuj nadmiar wody. Dodaj posiekany czosnek, chwilę podsmaż. Dodaj śmietanę, trochę soli i pieprzu. Duś kilka minut, aż całość zgęstnieje. Farsz wystudź.
 - Formowanie słoneczkaArkusze ciasta rozwiń, z każdego wykrój maksymalnie duże koło. Pierwsze ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je farszem, przykryj drugim kołem. Ciasto ponacinaj wokół, by powstały promienie. Każdy skręć wokół własnej osi.
 - Pieczenie przekąskiWierzch ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem. Przekąskę piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza, aż jej wierzch ładnie się zrumieni. Podawaj np. na dużym, płaskim talerzu, by każdy mógł sobie odrywać po kawałku.
 
Inne pomysły na farsz do wytrawnej przekąski
Ja i moja rodzina lubimy szpinak, ale jeśli komuś nie pasuje, może go zastąpić innym farszem. Dobrze sprawdzi się np. nadzienie z duszonej papryki i bakłażana, bazyliowe albo pomidorowe pesto czy farsz pieczarkowy. Smaczne, wytrawne farsze można też przygotować na bazie twarogu, warzyw i ziół.